PSD și PNL tocmai ne-au arătat în Parlamentul României că USL nu a murit și nici nu o va face prea curând. Reprezentanții celor două partide au votat la unison împotriva proiectului de lege ce prevedea creșterea transparenței și a responsabilității în administrațiile publice.

UPDATE iulie 2018. Proiectul a fost respins și în Senat, primind doar 7 voturi „pentru”. De la PNL au votat doar 2 senatori, în timp ce senatorii PSD s-au pronunțat incorpore „împotrivă”.

Proiectul, inițiat de parlamentari PMP, a fost respins în Camera Deputaților cu 128 de voturi de la PSD, 40 de voturi de la PNL, 20 de voturi de la UDMR, 8 voturi de la ALDE și 12 voturi de la minorități. În favoarea proiectului au votat parlamentarii USR și PMP.

La ce s-au opus, de fapt, vechii parteneri politici PSD-PNL?

S-au opus publicării pe site-urile primăriilor și la avizier a ordinii de zi cu minimum trei zile înainte de desfășurarea ședinței.

S-au opus înregistrării cu aparatură tehnică a ședințelor și publicarea acestora în maximum 7 zile pe site-urile instituțiilor.

S-au opus transmiterii live a ședințelor acolo unde primăriile dețin aparatura tehnică ce permite o astfel de transmisie.

S-au opus afișării procesului verbal al ședinței pe site-urile primăriilor și la aviziere.

S-au opus afișării hotărârilor cu caracter normativ pe site-uri și la aviziere.

S-au opus supunerii consultării publice a proiectelor de hotărâre

De ce s-a opus PSD și PNL? Răspunsul îl putem obține doar aruncând o privire pe acest proiect de lege. El nu ar fi făcut altceva decât să introducă o stare de normalitate în administrațiile publice. Starea de normalitate ar fi însă pentru PSD și PNL o frână mult prea mare în calea unor blaturi politice. O transparență decizională, o comunicare normală cu cetățenii și o responsabilizare a celor ce au primit votul cetățenilor pentru a le reprezenta interesele nu face însă parte, așa cum ne-au demonstrat astăzi, din obiectivele politice ale PSD și PNL.

Chiar dacă acest proiect de lege a fost respins, cetățenii au tot dreptul să afle adevărul. Cei care îl pot aduce la lumină sunt chiar cetățenii.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *