Deputații puterii și opoziției și-au dat astăzi mâna pentru apărarea sinecurii numite Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, sinecură inventată în 2017 de PSD-ALDE, cu sprijinul PNL și UDMR, cu dedicație pentru ex-președintele Emil Constantinescu.

Camera Deputaților a avut astăzi pe ordinea de zi, în calitatea de Cameră decizională, aprobarea OUG nr. 66/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 117/2017 privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului.

Este ordonanța prin care Guvernul Dăncilă i-a făcut cadou lui Emil Constantinescu un mandat de 5 ani și o salarizare la nivel de secretar de stat. În plus, ordonanța a schimbat modul de numire a președintelui Institutului, astfel încât să nu mai fie ales de Consiliul Științific, ci de Biroul Permanent al Senatului, unde PSD controla 8 din cele 13 voturi.

În ședința de plen de astăzi, cadoul cuprins în ordonanța Guvernului Dăncilă a fost consființit prin votul a 204 deputați de la PSD, PNL, UDMR, minorități, Pro Europa și neafiliați. Singurii care au votat „împotrivă” au fost deputații USR.

Parlamentarii USR nu doar că au votat și în 2017 împotriva înființării Institutului Levantului (http://cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=15900), dar au depus, în februarie 2020, și proiect de lege de desființare a acesteia (https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=b58&an_cls=2020).

În 2019, Insitutul Levantului a beneficiat de o subvenție de 4,8 milioane de lei, din care 3,4 milioane de lei s-au dus pe salarii. Pentru 2020, a primit de la bugetul de stat 3,71 milioane lei.

Salariul lui Emil Constantinescu, la nivel de secretar de stat, înseamnă minimum 16.640 lei brut/lună.

Secretarul general al Consiliului științific – care primește 25% din indemnizația președintelui, indiferent de numărul ședințelor la care participă – poate pleca de la 4.160 lei brut fără să participe măcar la vreo ședință.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *