În 2014, după derogarea neconstituțională dată prin ordonanță de urgență de Guvernul Ponta, peste 400 de primari au sărit din barca PNL și PDL în cea a PSD. Acum, este vremea ca PNL să racoleze masiv de la PSD și ALDE în perspectiva alegerilor locale din iunie. Racolarea se face de-a valma. Are loc și primarul care a plătit de zece ori prețul pe niște toalete puse în școli, are loc și primarul care s-a făcut remarcat prin averile consistente puse pe numele copiilor minori. Până acum, mai mult de zece primari aleși sub sigla PSD și ALDE au fost înregimentați în PNL, dar lista va deveni și mai mare în săptămânile următoare.

Pe când PSD se pregătea de alegerile prezidențiale din 2014, Guvernul Ponta a legalizat traseismul politic prin OUG 55/2014, permițând aleșilor locali să migreze de la un partid la altul într-un interval de 45 de zile fără a-și pierde mandatul.

OUG 55/2014 a fost declarată neconstituțională de CCR, dar între timp își produsese efectul: 540 de primari (adică, circa 17%) și-au schimbat partidul. PSD a fost, evident, marele câștigător, strângând 404 primari.

Acum, în 2020, PNL vrea să-și conserve șansele, sporite de câștigarea alegerilor prezidențiale de către Klaus Iohannis. Iar pentru asta a deschis larg porțile partidului, deși Ludovic Orban susținea, prin august 2019, că „nici vorbă” nu pot fi primiți în PNL cei care au girat toate „inepțiile” PSD, iar pe la începutul lunii februarie 2020, preciza că s-a decis în forurile de conducere „ca în alegerile locale PNL să nu primească ca și candidat la funcția de primar niciun primar care este astăzi în PSD”.

Angajamentul a fost repede uitat și s-a pornit avalanșa racolărilor. Până acum, sunt 15 parlamentari foști membri ai PSD, ALDE și UNPR înregimentați în PNL.

De asemenea, lista primarilor racolați crește de la o zi la alta, în condițiile în care liberalii trec la racolări de filiale întregi (vezi cazul de la Giurgiu, unde o filială ALDE a trecut in corpore la PNL):

1. Cristian Matei, municipiul Turda (Cluj) – fost membru PSD

2. Mihai Chirica, municipiul Iași – fost membru PSD

3. Marian Voicu, comuna Ciorani (Prahova) – fost membru PSD

4. Silviu Ionuț Stan, comuna Albeni (Gorj) – fost membru UNPR

5. Bogdan Loghin, municipiul Rădăuți (Suceava) – fost membru PSD

6. Vladimir Petruț, Cavnic (Maramureș) – fost membru PSD

7. Sandu Tudor, comuna Păulești (Prahova) – fost membru PSD

8. Șerban Stelian, comuna Sârbeni (Teleorman) – fost membru ALDE

9. Andrei Volosevici, municipiul Ploiești – fost membru ALDE

10. Dumitru Tomșa, comuna Urmeniș (Bistrița-Năsăud) – fost membru ALDE

11. Gabriela Haita, comuna Călinești (Teleorman) – fost membru PSD

De pe această listă, câteva nume merită mențiuni speciale.

Dumitru Tomșa, primar din 2000 al comunei Urmeniș, a fost prins de Ministerul Dezvoltării că a plătit din banii primiți prin PNDL prețuri de 10 ori mai mari pentru toalete montate la școala din localitate. „La grupul sanitar era pus un lavoar normal, care costă 60 de lei şi era pus la plată 600 de lei. Am omis şi eu şi dirigintele de şantier, nu ne-am uitat ca lumea”, a fost explicația plină de seninătate a primarului. Același primar a cerut decontarea a 900 de milioane de lei pentru lucrările la dispensarul din localitate, deși nu s-a respectat proiectul tehnic, iar stâlpii de rezistență au fost prost turnați. Acum, că și-a dovedit competența și dedicația în rezolvarea problemelor comunității, Dumitru Tomșa a fost racolat de PNL pentru a candida sub sigla acestui partid la următoarele alegeri locale.

La rândul său, Mihai Chirica, primarul Iașiului, are calitatea de inculpat într-un dosar penal deschis de DNA și declinat ulterior Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. Dosarul, înregistrat în mai 2019 cu numărul 7254/P/2019, vizează „scandalul Skoda” de la Primăria Iași (achiziționarea unor servicii de leasing operațional pentru patru autoturisme marca Skoda) și privește opt persoane, toate având calitatea de inculpat.

De asemenea, după ce au apărut în presă informații despre imobilele pe care le-ar deține în acte fiicele de clasa a VII-a, respectiv a IV-a ale primarului Mihai Chirica, DNA s-a autosesizat și a deschis un dosar penal in rem. Alte dezvăluiri de presă au arătat că și fiul primarului a achiziționat pe când avea doar 11 luni, reprezentat fiind de bunica sa, un teren în valoare de 250.000 de euro.

Semnele de întrebare de natură penală nu contează însă pentru PNL dat fiind că, așa cum spune chiar Ludovic Orban, „Chirica are intenție de vot de peste 55%”.

La urma urmei, PNL este partidul care a anunțat că merge în continuare pe mâna lui Nicolae Robu la Timișoara, în ciuda faptului că primarul a fost trimis în judecată de către DNA într-un dosar de abuz în serviciu legat de vânzarea frauduloasă și la prețuri modice a 207 imobile, majoritatea situate în centrul vechi a municipiului.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *